Vești bune pentru șoferi. Polițiștii le vor suspenda mai greu permisul de conducere

Share dacă ți-a plăcut!

Permisul de conducere ar putea fi suspendat la acumularea a 45 de puncte, şi nu la 15, cum e în prezent. Deputaţii jurişti au adoptat, ieri, un amendament la OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

S-a considerat că ar trebui mărit şi cuantumul în baza căruia după aceea să fie suspendat dreptul de a conduce autovehicule, tocmai pentru că, mărindu-se cuantumul amenzilor şi practic şi al punctelor de penalizare aferente amenzii contravenţionale, (…) se ajungea în situaţia în care unui conducător de autovehicule, în baza unei amenzi destul de mari, pentru o contravenţie nu foarte gravă, să i se suspende şi permisul de conducere. Atunci am ridicat acest prag de puncte de suspendare până la 45, pentru că e în natura umană, până la urmă cu toţii greşim, în orice facem. Important este dacă o facem voit sau nu. Dacă nu o facem cu intenţie şi atunci nu e repetitivă, totuşi conducătorul auto să nu poată fi sancţionat pentru o greşeală, pentru că ştiţi foarte bine, ba mai avem o urgenţă, ba infrastructura nu ne permite, ba suntem în tot felul de timpi în care trebuie să ne încadrăm ca şi şoferi, bineînţeles„, a precizat Nicușor Halici, peședintele Comisiei Juridice.

În prezent, potrivit Cosului Rutier, dacă un şofer a cumulat 15 puncte de penalizare într‑un interval de 6 luni, are obligația ca în termen de 5 zile de la data la care a primit înștiințarea scrisă pentru cumulul celor 15 puncte de penalizare să se prezinte la unitatea de poliție care a emis înștiințarea, pentru a preda permisul. În caz contrar se majorează perioada de suspendare cu 30 de zile. Punctele se anulează la împlinirea a 6 luni de la data aplicării lor.Suspendarea permisului anulează punctele acumulate până la acea datăSuspendare pentru 60 de zile – dacă cumulați din nou 15 puncte în următoarele 12 luni de la data expirării precedentei suspendări a dreptului de a conduce, noua suspendare va fi nu de 30 de zile, ci de 60 de zile. 

Share dacă ți-a plăcut!
Copyright Protect ! :)