Vânători cercetați de polițiști

Share dacă ți-a plăcut!

Mai mulți vânători au acum dosar penal pentru diferite infracțiuni privind nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Unul dintre ei a împușcat fără drept doi câini hoinari, iar ceilalți, dețineau cartușe confecționate artizanal.

Polițiștii din  Novaci au fost sesizați prin apelul 112 de către o femeie, din comuna Baia de Fier, cu privire la faptul că un localnic i-ar fi împușcat doi câini.

La fața locului, polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au constatat faptul că un bărbat, în vârstă de 69 de ani, din comuna Baia de Fier, membru vânător al Asociației de Vânătoare Gorun , în timp ce se afla la o partidă de vânătoare organizată, ar fi împușcat în intravilanul localității Cernădia, cu arma de vânătoare, doi câini, care, în urma cercetărilor s-au dovedit a fi hoinari. Bărbatul era autorizat pentru a deține, purta și folosi de arme letale de vânătoare.

Prevederile legale în vigoare permit împușcarea, fără restricții, a câinilor hoinari, însă numai în cazul în care aceștia sunt găsiți pe suprafețele fondurilor de vânătoare.

Arma letală de vânătoare, împreună cu două tuburi de cartușe, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, urmând a se dispune cu privire la măsura anulării dreptului de deținere, port și folosire al armelor și munițiilor, față de bărbat, fiind cercetat în stare de libertate.

Polițiștii din Padeș, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au depistat pe DN 67 D Apa Neagră, un bărbat, în vârstă de 42 de ani, din comuna Broșteni, județul Mehedinți, în timp ce conducea un autoturism, în care se mai afla, ca pasager, un alt bărbat, de 51 de ani, din orașul Baia de Aramă, județul Mehedinți, ambii posesori de arme de vânătoare, deținute legal.

Cei doi aveau asupra lor armele de vânătoare, prezentând pentru control o autorizație de vânătore colectivă, emisă acum 4 zile de către A.J.V.P.S. Gorj, pentru un mistreț și un șacal.

În urma controlului efectuat asupra celor doi, au fost găsite  6 cartușe calibrul 12 mm., dintre care 4 erau confecționate artizanal, având alice cu diametrul mai mare de 5 mm. De asemenea, unul dintre ei nu deținea talon de asigurare valabil, când a participat la vânătoare în baza aceleiași autorizații.

În cauză s-a întocmit  dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și vânătoarea practicată fără poliță de asigurare pentru accidente și răspundere civilă, în legătură cu calitatea de vânător.

Tot ieri,  polițiști din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Secției 9 Poliție Rurală Novaci au efectuat verificări pe linia respectării reglementărilor privind regimul armelor și al munițiilor. Cu această ocazie au identificat un bărbat, în vârstă de 61 de ani, cu reședința în comuna Bengești Ciocadia, autorizat pentru a deține, purta şi folosi armele letale de vânătoare și posesor al unei arme letale de vânătoare. Bărbatul deținea fără drept, 16 cartușe de vânătoare cu alice, confecționate artizanal, având capsa nepercutată.

Cele 16 cartușe au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, iar în cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, respectiv deţinerea, portul, confecţionarea, precum şi orice operaţiune privind circulaţia armelor letale și a muniţiilor,  fără drept.

Copyright Protect ! :)