Sfânta Maria, prăznuită de târgujieni

Share dacă ți-a plăcut!

La data de 15 august, credincioșii români prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor și sub denumirea de Sfânta Maria Mare. Un număr impresionant de români poartă derivate ale numelui Maicii Domnului. În unele regiuni ale țării încă se păstrează cu sfințenie toate obiceiurile și tradițiile moștenite de la bătrâni. Fecioara Maria mai este cunoscută și ca fiind ocrotitoarea Marinei.
Atât catolicii cât și ortodocșii sărbătoresc la data de 15 august Adormirea Maicii Domnului. Mai mult de 2,2 milioane de români își serbează onomastica de sărbătoarea Sfinti Maria, aproximativ 1,8 milioane dintre aceștia fiind femei. În tradiția populară Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. în această zi este sărbătorită Ziua Marinei, Maica Domnului fiind considerată ocrotitoarea marinarilor. În anumite zone ale țării încă sunt păstrate obiceiuri precum dusul la biserică de fructe, care sunt sfințite și împărțite credincioșilor. Există și tradiția ca fetele nemăritate să pună flori la icoanele care o întruchipează pe Fecioară, pentru ca familia lor să fie protejată de boli și necazuri. Tot în data de 15 august se încheie șși perioada de postire începută la data de 1 august. Credincioșii se reunesc în biserică la oficierea Sfintei Liturghii, cu ocazia uneia dintre cele mai mari sărbători creștine.
Totodată românii se bucură și de o minivacanță de Sfânta Maria. Guvernul a hotărât ca angajații instituțiilor publice să aibă parte de 4 zile libere. Ziua de 16 august, urmează să fie recuperată de către salariați până la sfârșitul lunii. De minivacanță nu vor beneficia angajații care trebuie să asigure permanența și magistrații care au termene în procese.

Copyright Protect ! :)