Scurtmetraj despre popasul lui Eminescu la Florești

Share dacă ți-a plăcut!

La împlinirea a 142 de ani de la popasul lui Mihai Eminescu la Florești, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj împreună cu Teatrul Dramatic Elvira Godeanu din Târgu Jiu au realizat un scurtmetraj ca omagiu adus marelui poet.

Scenariul aparține managerului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ion Cepoi. Scurtmetrajul „Eminescu la Florești – 142 de ani de la popasul poetului pe meleagurile Gorjului” reamintește invitația adresată poetului de către boierul Mandrea la conacul din Florești, în vara anului 1878. În acel loc, poetul a locuit aproximativ trei luni și a cunoscut-o pe fata preotului, între cei doi înfiripându-se o idilă. În Muzeul „Mihai Eminescu“ sunt expuse copii după manuscrisele poetului, fotografii, cărți și un bust.

Filmările au fost realizate la Muzeul și Parcul Eminescu de la Florești, Țânțăreni, Gorj, precum și pe dealurile de la Florești. Prin amabilitatea Memorialului Ipotești a fost preluat filmul cu imaginile Casei familiei Eminovici, precum și fotografia fragmentului de ușă pictată de Zoe Mandrea donată Muzeului din Ipotești. În film apar de asemenea mesaje din partea Mariei Vasilescu, primarul comunei Țânțăreni, Ala Sainenco, managerul Memorialului Ipotești-Centrul Național de Studii Mihai Eminescu și Laura Hant, președintele Asociației “MihaiEminescu” Viena, Austria.

Luni, 15 iunie 2020 s-au împlinit 131 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, cel care este caracterizat ca fiind „Poet al credinţei neamului românesc”.

Share dacă ți-a plăcut!
Copyright Protect ! :)