Promisiuni pentru „Cumințenia Pământului”

Share dacă ți-a plăcut!

Autoritățile s-au întrecut ieri în promisiuni cu privire la operele brâncușiene. După inaugurarea Muzeului Brâncuși care s-a făcut după mulți ani de așteptare, reprezentanții administrației publice au promis restaurarea operelor de artă și chiar aducerea la Târgu Jiu a „Cumințeniei Pământului”. Deputatul de Gorj, Dan Vâlceanu, a declarat optimist că, anul viitor, renumita operă a marelui sculptor va fi expusă chiar în Casa Barbu Gănescu, locul unde acum își are sediul muzeul proaspăt inaugurat.
„Cumințenia Pământului”, cea mai cunoscută operă a marelui sculptor expusă în România, nici măcar nu a fost arătată publicului în ziua celebrării a 144 de ani de la nașterea lui Brâncuși. Ministerul Culturii a dorit cumpărarea operei cu suma de 11 milioane de euro, însă tranzacția nu s-a efectuat, întrucât statul deținea doar 5 milioane de euro, iar pentru restul sumei s-au solicitat donații. În cadrul aceluiași eveniment, deputatul Vâlceanu a declarat că statul român deține suma cerută de proprietari și că în curând va fi achiziționată.
”Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Alături de “Sărutul” și “Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului. Este emblema “primelor sculpturi moderne din lume”.

Share dacă ți-a plăcut!
Copyright Protect ! :)