Promisiuni pentru crescătorii de oi

Share dacă ți-a plăcut!

Crescătorii de ovine ar putea primi o subvenţie dublă pentru fiecare kilogram de lână valorificat la un centru de specialitate. Un proiect de act normativ care vizează majorarea subvenţiei la lână se află, deocamdată, în dezbatere pe siteul Ministerului Agriculturii, iar dacă va fi aprobat, fermierii vor primi în loc de 1 leu, 2 lei pentru fiecare kilogram de lână.

Ministerul Agriculturii intenţionează să majoreze subvenţia pentru fiecare kilogram de lângă. În judeţul Gorj sunt sute de crescători de ovine, cu efective numeroase. Aceştia au beneficiat anul trecut de o subvenţie de un leu pentru fiecare kilogram de lână depus la un centru de colectare, întrucât la nivelul judeţului Gorj nu există un astfel de centru. Autoritățile încearcă de mai mult timp deschiderea la Novaci a unui punct unde să poată fi adusă lâna. Alin Petrică, directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Gorj, a declarat că proiectul de act normativ care vizează majorarea subvenţiei la lână se află, deocamdată, în dezbatere pe siteul Ministerului Agriculturii. Fermierii au cerut creşterea subvenţiei, întrucât preţul actual este foarte mic, iar lâna se vinde cu greu pe piaţa naţională. Lâna este colectată în prezent în centrele autorizate de către Ministerul Agriculturii.

La nivelul judeţului sunt înscrişi în programul de subvenţii 162 de beneficiari cu un efectiv total de peste 70.000 de oi. Din estimările specialiştilor urmează să fie colectate şi vândute 262 de tone de lână. Aceasta va ajunge la centrele amintite sau la un intermediar autorizat să transporte marfa respectivă.
În prezent se poartă discuţii pentru înfiinţarea unui centru de colectare a lânii în judeţul Gorj pentru ca fermierii din judeţ să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze până la Sibiu.

Share dacă ți-a plăcut!
Copyright Protect ! :)