O nouă schemă de compensare a costurilor, ar putea scoate CEO din impas

Share dacă ți-a plăcut!

În Guvern se caută soluții care să vină în ajutorul companiilor consumatoare de energie. O comisie interministerială va sabili o schemă de compensare a costurilor provenite din achiziția de certificate de emisii de dioxid de carbon. Complexul Energetic Oltenia a reușit să plătească o parte din certificate prin credite, garantate de stat.
Companiile care emit dioxid de carbon în atmosferă, printre care și Complexul Energetic Oltenia, sunt obligate la achiziția certificatelor de emisii. În ultimii ani costurile certificatelor a crescut de la 5 euro, la mai mult de 25 de euro, numai pentru energia produsă anul trecut, CE Oltenia suportând plăți de 1,4 miliarde de lei. O parte din plăți au fost asigurate prin credite. Certificatele sunt achiziționate de pe bursă, potrivit politicii europene, iar în 15 state se aplică deja scheme de compensare a costurilor. O astfel de schemă va fi stabilită de o comisie interministerială, după aprobarea unui Memorandum în acest sens.

” S-a aprobat un Memorandum, prin care se consrituie o comisie interministerială pentru stabilirea schemei de compensare pentru certificatele de emisii de dioxid de carbon, care va veni în sprijinul industirei, al marilor consumatori de energie, așa cum le-am promis (..) ”, a transmis Florin Ciocănelea, consilierul de stat al premierului Viorica Dăncilă.

Compensarea costurilor pentru achiiția certificatelor pentru emisiile de dioxid de carbon, se va aplica pentru toate companiile din industrie care emit CO2, cea mai afectată dintre ele fiind de departe CE Oltenia, care a înregistrat pierderi de 1,1 miliarde de lei , doar anul trecut.

Share dacă ți-a plăcut!
Copyright Protect ! :)