Monument închinat soţilor Tătărescu

Share dacă ți-a plăcut!

Autorităţile locale vor să construiască un monument dedicat soţilor Arethia şi Gheorghe Tătărescu, la Târgu Jiu. Este vorba de fostul premier al României şi soţia acestuia. Cei doi au pus umărul la dezvoltatea municipiului şi a judeţului. Arethia Tătărescu prin Liga pe care a condus-o a finanţat construirea la Târgu Jiu a Ansamblului „Calea Eroilor”, de către Constantin Brâncuşi.

Viceprimarul din Târgu Jiu, Adrian Tudor, a declarat că cele două figuri din istoria naţională şi locală merită un monument în municipiu. Este vorba de o compoziţie de busturi sau de un monument unitar.
Adrian Tudor doreşte ca legistaţia să fie respectată şi să nu se mai repete problema primelor busturi care au fost îndepărtate de pe socluri, iar acestea sunt acum goale. În opinia viceprimarului, Consiliul Local trebuie să aprobe organizarea unui concurs naţional pentru construirea unui monument.

Vicele din Târgu Jiu încearcă să facă o evaluare în ceea ce priveşte bugetul pentru un monument. Se va apela inclusiv la Uniunea Artiştilor Plastici. AdrianTudor susţine că nu s-a renunţat nici la ideea copierii în bronz a bustului Arethiei Tătărescu, aflat în proprietatea Muzeului Judeţean Gorj. Bustul de la Muzeu este realizat de artista Miliţa Petraşcu. Viitoarea lucrare din bronz va putea fi expusă, de exemplu, într-un viitor muzeu dedicat lui Constantin Brâncuşi.

Adrian Tudor afirmă, însă că de data acesta se va lucra numai în baza legislaţiei. Inclusiv locul va fi ales cu grijă, iar Parcul Central ar putea fi una din locaţiile pentru viitorul monument.

Busturile soţilor Arethia şi Gheorghe Tătărescu au fost îndepărtate de pe socluri pentru că nu au primit aviz de la Comisia de Monumente din cadrul Ministerului Culturii. Operele realizate de sculptorul gorjean Paul Popescu au fost amplasate în spaţiul public înainte de a primi avizul legal.

Share dacă ți-a plăcut!
Copyright Protect ! :)