Locul unde oamenii își pot culege singuri murele

Share dacă ți-a plăcut!

În comuna Roșia de Amaradia, familia Dajiu a înființat o frumoasă plantație de muri pe o suprafață de 2000 de metri pătrați. Afacerea de familie  a început acum 4 ani, iar în prezent, din recolta dulce familia vinde atât fructele zemoase, cât și dulcețuri, siropuri și chiar pălincă, produse în gospodăria proprie. Mai mult, amatorii de bunătăți își pot culege siguri murele direct de pe plantație.

În urmă cu 4 ani, o idee de afaceri a înflorit în sânul familiei din Roșia de Amaradia. Nu au stat prea mult pe gânduri și au pus umărul la treabă, înființând o cultură de mure, pe o suprafață de 2000 de metri pătrați. Astăzi recoltează mai mult de 2000 de kg de mure pe sezon, aflându-se în plină dezvoltare.

Pe întreaga suprafață se cultivă peste 400 de arbuști din soiul Thornfree, dispuși pe 7 rânduri. Fructele nu sunt stropite și sunt fertilizate cu îngrășământ natural, de origine animală.

Fermierii nu sunt singuri. Familia face parte dintr-o asociație ce încearcă să îi ajute pentru desfacerea produselor. Astfel, o parte din producție se întreaptă către o renumită fabrică de conserve de pe teritoriul județului Vâlcea. Însă, iubitorii de gust autentic gorjenesc, fără conservanți sau ingrediente nesănătoase, pot cumpăra de la familie dulcețuri și siropuri atât din mure, cât și din alte fructe precum zmeura, caise sau prune, iar prețurile sunt pentru toate buzunarele.

Din păcate, problema multor producători o reprezintă desfacerea producției. În cantitate mare, prețul fructelor scade, nemaifiind  rentabil pentru munca depusă. Marile lanțuri de hipermarketuri preferă importarea produselor, ori au contract cu un singur furnizor, nefiind loc pentru micii întreprinzători.

Prețul fructelor variază în funcție de comandă. Murele se vând atât la caserolă cât și la lădiță, putând fi achiziționate și în cantități mai mari pentru iubitorii de fructe de pădure. Clienții se pot deplasa până la plantație pentru a-și alege singuri propriile mure. Urmează cântărirea acestora și „un pahar de vorbă” alături de o degustare a bunătăților.

Munca și pasiunea sunt ingredientele principale pentru punerea în aplicare a unei idei de afaceri. De asemenea, sprijinul familiei și ambiția ocupă un loc important. Astfel, tot mai mulți gorjeni au început să pună pe picioare idei și proiecte pentru a-și îndeplini visurile.

Copyright Protect ! :)