Eroii căzuți în Luptele de la Podul Jiului, comemorați

Share dacă ți-a plăcut!

Eroii căzuţi în Luptele de la Podul Jiului şi de la Rasoviţa au fost omagiaţi duminică de către autorităţile locale şi cele judeţene. Manifestările dedicate zilei de 14 octombrie, de mare însemnătate în istoria judeţului şi a oraşului Târgu Jiu, au început duminică, la ora 9.00, la Rasoviţa, în comuna Leleşti, de lângă Târgu Jiu. În urmă cu 102 ani, pe câmpul de la Rasoviţa au avut loc lupte crâncene între soldaţii români şi cei germani. Au căzut la datorie inclusiv localnici din comună. Oficialitățile s-au mutat ieri de la ora 11:00 la Târgu Jiu, unde a avut loc un ceremonial militar, religios și artistic dedicat Luptelor de la Podul Jiului.

Bătălia desfășurată la Podul Jiului în data de 14 octombrie 1916, când populația civilă a orașului, alături de cercetași și de polițiști, a reușit să stopeze o primă încercare a trupelor Diviziei a XI-a bavareze de a ocupa orașul Târgu Jiu, constituie un moment de referință al luptelor de apărare a țării desfășurate în timpul Războiului pentru Reîntregirea Neamului. Programul evenimentului a început la Podul Jiului-nou, cu intonarea Imnului Național, în prezența oficialităților, urmat de depuneri de coroane și defilarea Gărzii de Onoare în acompaniamentul fanfarei „Armonia“.

În timpul vizitei efectuate în Gorj, la data de 7 octombrie 1933, regele Carol al II-lea a decorat orașul Târgu Jiu cu „Virtutea Militară de Război“, ca un omagiu adus eroismului cu care „populația sa, în ziua de 14 octombrie 1916, a respins, la Podul Jiului, atacul trupelor germane, îndreptat contra orașului“.

Share dacă ți-a plăcut!
Copyright Protect ! :)