Diabetici lăsați fără medicamente

Share dacă ți-a plăcut!

În situația în care diabeticii se află în categoria vulnerabilă a persoanelor care pot dezvolta o formă gravă a bolii generate de infecția cu noul coronavirus, pacienții sunt lăsați fără medicamentele de care au nevoie zilnic. În municipiul Târgu Jiu, o singură farmacie mai avea pe stoc medicamentul care reglează nivelul cantității de glucoză din sânge.

Comprimatele Metfogamma sunt foarte greu de găsit în farmaciile din municipiu. Medicamentul tratează bolnavii de diabet independenți de insulină, mai ales în cazul pacienților supraponderali.  Medicii curanți eliberează rețetele pentru o perioadă de 3 luni, însă stocul farmaciilor este epuizat.

10 farmacii din Târgu Jiu au fost contactate în vederea achiziționării medicamentului, doar una anunțând disponibilitatea acestuia. Reprezentanții farmaciilor au declarat că este o problemă a producătorului și că în prezent nu au informații privitoare la revenirea pe stoc.

În Sistemul Electronic de Raportare al Ministerului Sănătății privind disponibilitatea medicamentelor pe piața farmaceutică din România este precizat un stoc de 26 818 medicamente Metfogamma în județul Gorj, însă comprimatele sunt de negăsit.

La nivel național, pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății pe care poate fi raportată lipsa medicamentelor, absența Metfogamma din farmacii a fost sesizată și în luna mai, autoritățile spunând că  s-au identificat stocuri în cantități diferite la mai multi distribuitori angro, însă situația în teren pare a fi cu totul alta.

Endocrinologii recomandă pacienților să consulte medicul curant pentru înlocuirea Metfogamma cu un medicament similar, cu aceeași substanță activă. Metformina se găsește și în alte comprimate, însă cu o altă denumire decât medicamentul cu care pacienții s-au obișnuit.

Dr. Ioana Rica, medic endocrinolog

Nu este singurul medicament absent din farmacii. Mii de români care au probleme cu tiroida nu mai găsesc în farmacii de câteva luni bune medicamentul care le reglează funcționarea glandei.

Copyright Protect ! :)