Cod Roșu de inundații pe Jiu

Share dacă ți-a plăcut!

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis astăzi o avertizare Cod roşu de inundaţii, valabilă pe râul Jiu până la ora 12. Din cauza debitului crescut, traficul pe Defileul Jiului a fost închis.

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, se vor produce în continuare torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de pericol, în bazinul hidrografic Jiu.

În urma avertizării hirologice, Sirenele de alarmă din municipiul Târgu Jiu au pornit în jurul orei 10, alertând populația cu privire la pericolul creșterii debitului.

Totdoată, cetățenii au fost alertați și prin sistemul ROalert cu o avertizare de alertă extremă de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj.

„ Atenție, creșteri de debite cu posibilitatea depășirii cotelor de inundație preconizate pe cursul râului Ju. Nu traversați râul prin apă și nu vă apropiați de malurile acestuia. Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Gorj.”

Debitul crescut al râului, care lovește în parte inferioară a podului provizoriu de pe DN 66 – Defileul Jiului, a determinat închiderea circulației rutiere pentru toate categoriile de autovehicule până la remedierea situației. Și centura municipiului a fost închisă circulației pentru degajarea lemnelor adunate de apă în zona barajului.

Mai multe localități din Valea Jiului au fost inundate, iar un pod  la Cheile Buții a fost luat de ape.

Avertizarea a fost transmisă de INHGA către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională „Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţia Bazinală de Apă Jiu şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara.

Copyright Protect ! :)