Ștrandurile și piscinele, la control

0
327

Căldura din ultimele zile i-a determinat pe gorjeni să caute un loc în care să se răcorească, iar cea mai bună soluție s-a dovedit a fi, pentru mulți dintre ei, o baie la ștrandurile și piscinele existente în județ. Pentru a verifica în ce măsură sunt respectate condițiile igienico-sanitare, inspectorii din cadrul direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, împreună cu cei ai Direcției de Sănătate Publică Gorj au demarat mai multe acțiuni de control ce vizează toate ștrandurile și picinele, dar și taberele de vară și restaurantele care funcționează atât pe raza municipiului Târgu Jiu, cât și în alte localități din județ.

Anual, în perioada sezonului estival, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, împreună cu cei si Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,  efectuează controale igienico-sanitare care vizează verificarea calităţii apei  prin prelevarea de probe de apă şi verificarea autocontrolului calităţii prin monitorizarea zilnică a acesteia şi consemnarea valorilor obţinute într-un registru special – clorul rezidual liber şi PH-ul. De asemenea, pe parcursul controalelor, reprezentanţii DSP și DSV  au în vedere păstrarea unui profil igienico-sanitar corespunzător. Se verifică, în plus, starea de sănătate şi instruirea în ceea ce priveşte noţiunile fundamentale de igienă a personalului angajat.

Condiţiile igienico-sanitare pe care bazele estivale de agrement trebuie să le îndeplinească nu se rezumă însă doar la apa în care fac baie. În egală măsură, administratorii ştrandurilor şi ai piscinelor trebuie să asigure curăţarea permanentă a plajelor şi perimetrelor din jurul bazinelor. De asemenea, este obligatorie afişarea la loc vizibil a regulamentelor de utilizare şi funcţionare. Cei care vor fi prinși că nu respectă aceste reguli riscă amenzi ce depășesc suma de 2 mii de lei.

Pentru cei care trec pragul unor astfel de baze de agrement este bine de ştiut că şi ei trebuie să respecte anumite condiţii şi reguli. Majoritatea ştrandurilor şi piscinelor impun un set de reguli, aşa cum ar fi, spre exemplu, folosirea obligatorie a duşului înainte de a intra în bazin. Tot pentru a oferi condiţii de igienă corespunzătoare şi pentru a asigura un anumit grad de siguranţă, este interzis accesul în apropierea bazinelor cu ţigări, pahare sau sticle cu băuturi. De asemenea, celor cu afecţiuni dermatologice li se recomandă să evite ştrandurile sau bazinele publice.