Şefii judeţului fac apel la calm și anunţă că nu este epidemie de meningită în Gorj

0
372

Reprezentanţii Prefecturii Gorj şi ai Direcţiei de Sănătate Publică au transmis astăzi că la nivelul judeţului nu se înregistrează o epidemie de meningită. Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a anunţat că nu sunt motive de panică, iar părinţii pot să îşi ducă liniştiţi copiii la unităţile de învăţământ. Florescu a precizat că a stat de vorbă cu autorităţile sanitare şi decesul copilului de un an şi patru luni din Târgu Jiu nu a avut legătură cu meningita, ci cu anumite complicaţii medicale.

Copilul de un an şi patru luni al unei familii din Târgu Jiu făcuse boala în primele săptămâni de viaţă, iar ulterior au apărut complicaţii ale stării de sănătate. Săptămâna trecută a fost transportat cu un elicopter la Bucureşti, unde a decedat în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Prefectul de Gorj a mai spus că autorităţile nu pot transmite rapid informaţii legate de anumite situaţii medicale până nu există certitudini. După cum se cunoaşte un copil de patru ani a decedat recent de meningită la Motru, după care a apărut duminică al doilea caz care avea o legătură, însă mai veche cu boala respectivă. Cu toate acestea nu se pune problema existenţei unui focar sau a unei epidemii de meningită, ci a unui caz izolat, respectiv cel de la Motru.

La rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, Marius Boeriu, a transmis un apel la calm către populaţie. Boeriu a spus că după decesul copilului de la Motru au trecut două săptămâni şi nu a mai apărut un alt caz. Alţi doi copii care au ajuns de la Motru la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu pentru investigaţii medicale au fost externaţi vineri cu diagnosticul „clinic sănătos”.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj a precizat că al doilea deces a fost cauzat de complicaţii medicale şi nu de meningită. Copilul a făcut boala respectivă la naştere. Micuţul a ajuns recent la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

Marius Boeriu a declarat că băieţelul a fost scos din unitatea medicală la dorinţa părinţilor şi luat acasă. Ulterior a revenit cu o stare de rău, moment în care a fost luată decizia să fie transferat în Bucureşti.

Marius Boeriu a mai spus că că pe lângă ancheta derulată de către DSP la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu au loc verificări şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. A fost solicitat un raport complet al intervenţiei în cazul copilului de un an şi patru luni, de la transmiterea apelului şi până la transportul la unitatea medicală şi la elicopterul care l-a transportat pe micuț la București. Raportul final va ajunge la Colegiul Medicilor din Gorj, care va analiza dacă este vorba despre vreo culpă medicală.