Peste 900 de copii din Gorj cresc fără părinți

0
114

Situație îngrijorătoare în județul Gorj. Peste 900 de copii cresc departe de părinţii lor care, din cauza dificultăţilor materiale, aleg drumul străinătății pentru un trai mai bun. Cea mai dramatică situație este în municipiul Motru acolo unde peste 90 de copii au rămas în grija rudelor. Și mai grav este faptul că numărul acestora crește de la un an la altul. Cei mici  resimt puternic această separare care le poate marca în mod negativ copilăria. Psihologii atrag atenţia asupra importanţei pe care trebuie să o dea părinţii alegerii persoanelor în tutela căreia să rămână copiii lor.

Rămaşi fără un loc de muncă, fără nici un fel de venit şi cu cuţitul la os din cauza datoriilor acumulate, nu se gândesc de două ori şi iau drumul străinătăţii. Se rup în două, îşi lasă copiii în grija bunicilor, a rudelor sau chiar a vecinilor şi pleacă din dorinţa de a câştiga un ban. Cu contracte de muncă sau fără, bazându-se doar pe promisiuni, speranţa multor familii stă în mirajul străinătăţii. Sunt localităţi gorjene unde numărul oficial al copiilor rămaşi acasă este de ordinul sutelor, însă numărul real este cunoscut doar de comunitate, nu ajunge niciodată să fie raportat, chiar dacă legea îi obligă pe părinţi să anunţe autorităţile cu cine îşi lasă micuţii.Am încercat să aflăm o statistică privind situaţia acestor copii. Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj, peste 900 de copii se află în această situație, iar numărul crește de la un an la altul.

Cea mai dramatică situație este în municipiul Motru, acolo unde 94 de copii au rămas în grija rudelor după ce părinții lor au plecat peste hotare pentru un trai mai bun. Părinţii care vor să-şi lase copiii în grija unei rude trebuie să îndeplinească nişte condiţii. Au obligaţia să notifice intenţia de a pleca la muncă în străinătate la serviciul de asistenţă socială al primăriei unde are domiciliul cu minim 40 de zile înainte de a părăsi ţara. Notificarea va conţine numele persoanei desemnate să se ocupe de întreţinerea copilului. Confirmarea persoanei se face de instanţa de tutelă, adică de judecătoria de domiciliu. Persoana desemnată trebuie să facă parte din familia extinsă, adică să fie rude de până la gradul IV, să aibă minimum 18 ani, dar şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil.

Separarea copilului de un părinte sau chiar de ambii părinţi este întotdeauna un moment dureros pentru ambele părţi, însă pentru copii acest lucru este şi mai greu de înţeles, aceştia nefiind destul de maturi pentru a percepe schimbarea ca pe un lucru provizoriu. Psihologii atrag însă atenţia că şi felul cum îii spunem copilului despre plecare sau în grija cui îl vom lăsa sunt aspecte foarte importante ce îl pot afecta emoţional pe o durată lungă de timp. Părinţii nu îi pot lăsa chiar în grija oricui, a cunoştiinţelor sau a prietenilor de familie şi nu fără ca să fie respectate anumite condiţii. Din păcate nu toţi respectă legea, iar anchetele sociale scot la iveală anumite cazuri în care un copil rămâne teoretic în grija bunicilor, însă practic fraţii mai mari, care au împlinit vârsta adolescenţei le poartă de grijă.