Minerii trec la programul de 7 zile

0
318

Minerii din mai multe cariere ale Complexului Energetic Oltenia vor trece la programul de lucru de 7 zile din 7, de la 1 iulie. Este nevoie de mai mult cărbune pentru termocentrale, dar se va trece şi la constituirea stocurilor de cărbune pentru perioada de iarnă. Ion Ruşeţ, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că minerii care vor lucra sâmbăta şi duminica vor beneficia de plata sporului aferent. De asemenea, stocurile de cărbune vor trebui să fie gata până în luna octombrie.

Minerii din Complexul Energetic Oltenia vor trece de la 1 iulie la un program de 7 zile pe săptămână, a anunțat Ion Rușeț, consilier în cadrul companiei. Administrația CEO anunță că zilele de sâmbătă și duminică vor fi plătite cu un spor de 87,5%, conform contractului colectiv de muncă. Una dintre problemele majore care influențează, însă activitatea companiei o reprezintă preţul certificatelor de CO2. Ion Ruşeţ, consilier în cadrul companiei, a declarat că s-a ajuns să se plătească mai mult pe certificatele de dioxid de carbon decât pe salariile angajaţilor. Conform lui Ruşeţ este necesar ca guvernanţii să gândească măsuri de compensare a preţului la certificate, aşa cum se întâmplă în alte ţări din Uniunea Europeană.

Preţul unui certificat aproape s-a dublat în ultimii ani. CEO are nevoie de 15 milioane de certificate de CO2. Preţul per certificat ar putea ajunge, însă şi la 15 euro.  Certificatele de CO2 influenţează activitatea economică a Complexului Energetic Oltenia, prețul acestora dublându-se , pe piața secundară, de la începutul anului până acum.