Încep lucrările de modernizare

0
403

Ministerul Culturii a dat undă verde pentru demararea lucrărilor de modernizare a Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Târgu Jiu. A fost emis avizul favorabil final  la faza de proiect tehnic, după ce, în prealabil fusese emis avizul  în ceea ce privește studiul de fezabilitate. Lucrările vor demara în această toamnă, iar valoarea acestora este de 25 de milioane de euro, bani proveniți de la Ministerul Dezvoltării.

Proiectul de reabilitare a Căii Eroilor a fost realizat de arhitectul Dorin Ştefan și vizează modernizarea completă a carosabilului. Vor fi folosite materiale precum granitul, lemnul şi metalul. În plus, va fi modernizat iluminatul public şi vor fi eliminate firele de transport energie electrică sau cablu, iar pe întreg traseul vor fi plantaţi arbuşti. Proiectul prevede şi amenajarea a două parcări subterane: una în spatele Hotelului Gorj şi alta în zona Popa Şapcă. La trecerea de cale ferată va fi amenajată o barieră din sticlă. Ministerul Culturii a dat acordul pentru executarea tuturor lucrărilor propuse în cadrul proiectului general al obiectivului. Astfel, începând din această toamnă, vor putea demara lucrările pentru prima etapă pe tronsonul Căii Eroilor cuprins între intersecția străzilor Popa Șapcă și Mărășești. Lucrările se vor executa în corelare cu lucrările de deviere și înlocuire a rețelelor electrice, rețelelor de telecomunicații și rețelelor de gaze naturale ce vor fi executate de către operatorii sistemelor respective.

Pe Calea Eroilor se află cele două parcuri în care au fost amplasate în perioada 1937-1938 cunoscutele operele ale lui Constantin Brâncuşi: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Fără Sfârşit. Autorităţile din Târgu Jiu plănuiesc de mai mulţi ani să reabiliteze strada care leagă cele două parcuri, respectiv Parcul Central şi Parcul „Coloanei Fără Sfârşit“. Aceasta traversează o parte importantă din oraşul Târgu Jiu de la vest la est.