Duceți la control carnea de porc congelată

Share dacă ți-a plăcut!

După apariţia în ţara noastră a pestei porcine africane, mulţi români şi-au tăiat porcii din ogradă, iar carnea au pus-o la congelator.  Totul, de teama bolii care i-ar putea lăsa fără animale.  Numai că, cei care au crezut că astfel pot fenta peroicloul s-au înșelat.  Virusul poate să rămână în carne chiar și la câteva luni după congelare. Ministrul Agriculturii, Petre Daea a făcut apel către toți cetățenii să facă analiza cărnii de porc înainte de a o consuma.

 „Toate produsele care sunt în congelator trebuie să fie sub control sanitar-veterinar. Producătorul să se ducă de bună voie şi să spună: ‘Am tăiat porcul. Ia fă-mi o analiză la el! O fi bolnav, pot să îl mănânc în continuare sau nu îl pot mânca?’, ca să oprim această posibilitate, pentru că există această posibilitate (de răspândi pesta porcină africană – n. r.). Trebuie să transmitem oamenilor ce trebuie să facă. (…) Poate nu am fost suficient de înţeleşi de oamenii respectivi, iar cu ajutorul dvs. vom fi şi mai bine înţeleşi. Iar eu vă stau la dispoziţie indiferent când doriţi, pentru a le explica oamenilor ce trebuie să facă, astfel încât să ne ferim toţi de această boală şi să fim sănătoşi, pentru că avem ce mânca în România, avem unde creşte porci în România, avem cu ce-i creşte. Sigur, aici este o problemă. ANSVSA a mers şi a anunţat, inclusiv prin primari şi prin mass-media, pentru a se cunoaşte de către cei care au făcut acest lucru neştiind, din frică şi din nesiguranţă. În momentul în care a apărut pentru prima dată în ţară o asemenea molimă, evident că pe om îl cuprinde frica şi zice: ‘Mi-ai atacat existenţa mea’ şi, atunci, l-a sacrificat şi l-a pus în congelator”, a precizat ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat că analizele sunt gratuite şi durează până la 48 de ore, iar în cazul în care carnea din congelator este contaminată medicul veterinar le va spune oamenilor cum să procedeze în continuare.

„Analiza nu costă nimic şi durează până la 48 de ore. Avem până la această dată 24 de laboratoare în România unde se pot face aceste analize. Prima noastră solicitare, prima noastră dorinţă şi primul nostru apel este să se ducă la medicul veterinar şi să facă aceste analize, să fie convins că animalul respectiv nu a fost contaminat cu acest virus. Oamenii sunt extraordinari de cuminţi şi sunt foarte atenţi, de aceea şi noi trebuie să fim atenţi ce le spunem. Eu mă străduiesc să o fac şi, dacă şi dvs. mă ajutaţi, e un lucru minunat. Am luat măsuri peste tot în ţară. În cazul în care carnea din congelator este contaminată, medicul veterinar îi va spune ce să facă. Nu vreau să iau atribuţiile medicului veterinar”, a explicat Daea.

Pesta porcină africană a fost confirmată în 227 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr de 927 de focare şi 62 de cazuri la mistreţi, anunţa miercuri Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. În total au fost eliminaţi 311.869 de porci afectaţi de boală.

Share dacă ți-a plăcut!
Copyright Protect ! :)