Doar 8000 de gorjeni pot fi salvați în caz de dezastru

Share dacă ți-a plăcut!

Situație alarmantă în județul Gorj. În cazul producerii unor situații de urgență gorjenii nu vor avea unde să se adăpostească. Asta pentru că nu sunt suficiente buncăre pe raza județului, iar adăposturile existente sunt în paragină. În tot județul Gorj sunt 72 de adăposturi civile, acestea având o capacitate de 8000 de locuri, gorjenii însă nici măcar nu au auzit de ele.

Au sunat din nou alarmele astăzi în județul Gorj. Acest exercițiu se desfășoară în fiecare zi de miercuri a fiecărei luni, scopul fiind testarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare a populației în situații de protecție civilă. La nivelul județului Gorj sunt 180 de sisteme de alarmare, dintre care 47 în municipiul Târgu Jiu. În cazul producerii unor situații de urgență însă, oamenii nu prea au unde să se ascundă. Asta pentru că în județul nostru sunt doar 72 de adăposturi de protecție civilă, iar acestea au o capacitate de doar 8000 de locuri. Și mai grav este faptul că majoritatea sunt într-o stare deplorabilă. Cele mai multe adăposturi civile au fost construite înainte de 1989, iar de atunci nu au mai fost reabilitate. Cel mai mare buncăr din Gorj este la Turceni și poate adăposti 2.300 de persoane.

În municipiul Târgu Jiu, cele mai multe adăposturi sunt construite în subsolurile blocurilor. Acestea sunt administrate de proprietarii apartamentelor din clădirile respective. Sunt adăposturi pe străzile Plopilor, Săvinești, Iosif Keber, Aleea Mioriței, 1 Decembrie sau Comuna din Paris, la Colegiile Naționale „Spiru Haret” și „Virgil Madgearu”, Vama Târgu Jiu sau Parchetul Județean. În multe dintre ele însă, locatarii şi-au amenajat propriile spaţii de depozitare. Tot la Târgu Jiu, sunt și două puncte de comandă unde vor ajunge șefii instituțiilor. Este vorba despre primarul municipiului, prefectul județului, șeful Inspectoratului Județean de Poliție ori alți directori de instituții publice care se vor ocupa de restabilirea ordinii din aceste puncte de comandă. Acestea sunt dotate cu echipamente la standarde europene. Unul dintre centrele de comandă este chiar la subsolul Prefecturii Gorj. Și în mediul rural, sunt construite buncăre. Însă prea puține. Autoritățile au mers pe ideea că oamenii se pot ascunde în beciurile caselor în caz de cutremur, calamitate sau conflict armat.

Share dacă ți-a plăcut!
Copyright Protect ! :)