Cutremur de 5,8 grade, resimțit și în Gorj

Share dacă ți-a plăcut!

Un cutremur puternic s-a produs sâmbătă dimineața, fiind resimţit şi la Târgu Jiu. Seismul a avut o magnitudine de 5,8 grade Richter şi s-a produs la ora 3.38, în zona Vrancea. Epicentrul cutremurului a fost la o adâncime de 151 kilometri, anunţă Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Este cel mai puternic seism, din ultimii patru ani, produs în ţara noastră. Cutremurul a fost urmat de o replică, de 3,1 grade. Chiar și așa, mulți dintre târgujieni spun că au auzit de cutremur doar de la televizor.

 

Ora 3.38 de minute. România a fost zguduită de cel mai puternic cutremur din ultimii 14 ani. Epicentrul a fost în județul Buzău, iar magnitudinea, după mai multe revizuiri, a rămas la 5,8 pe Richter. Seismul s-a simțit foarte puternic şi în București. Oamenii au sărit speriați din pat. Unii au spus rugăciuni, iar alții au iești pe stradă, de teamă că va mai urma o replică. Tencuiala și cărămizile de pe o clădire din Capitală, din cartierul Tei, s-au desprins și au căzut pe trotuar.  O persoană din București a fost transportată la spital, iar până în zori, telefoanele au sunat fără încetare la Ambulanță. Seismologii de la Măgurele fac măsurători zi și noapte și spun că acum a fost doar o mică reașezare a plăcilor tectonice. Cutremurul s-a resimțit și în județul Gorj.

Gorjul are 70 de adaposturi de protectie civila, majoritatea in municipiul Targu Jiu. Unele dintre ele sunt nefunctionale, dar salvatorii gorjeni spun ca au facut demersuri pentru marcarea si amenajarea corespunzatoare a acestor refugii. Adaposturile de protectie civila sunt spatii special amenajate in caz de dezastre. Mare parte din adaposturi sunt amplasate în  sediul primariilor, in caminele culturale, case de cultura, licee, hoteluri.

În acest an, în România, cel mai puternic cutremur simţit în România a fost în luna aprilie. A avut magnitudine de 4, 6 pe scara Richter. Cel mai mare cutremur din România a avut loc în Vrancea şi este înregistrat cu magnitudine estimată între 7,9 si 8,2. A avut loc pe 26 octombrie 1802. A durat 2 minute şi jumătate şi s-a simţit în toată Europa. Cu mai mult de 1600 de victime a fost cel din 1977 din zona Nereju – Vrancea, de magnitudine 7,2.

Share dacă ți-a plăcut!
Copyright Protect ! :)