Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în cadrul unei şedinţe extraordinare, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile

0
370

Autorităţile din Gorj nu vor să fie prinse pe picior greşit după revenirea în forţă a iernii. Până la jumătatea acestei săptămâni sunt anunţate ninsori puternice şi temperaturi extrem de scăzute, astfel încât prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a dispus duminică convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. La nivelul primăriilor au fost întrunite comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.

Potrivit lui Florescu, trebuie să fie asigurată permanenţa la nivelul fiecărui UAT. Până în această dimineaţă pe drumurile naţionale acţionaseră 56 de utilaje de deszăpezire şi fusese răspândită cantitatea de aproape 100 de tone de material antiderapant şi 6 tone de clorură de calciu.

Prefectul de Gorj a mai spus că în urma vizitelor în teren nu au fost depistate probleme deosebite. Utilajele acţionează pe drumurile comunale, judeţene şi locale. Reprezentantul Guvernului în teritoriu recomandă ca şoferii să aibă maşinile echipate de iarnă pentru ca participanţii la trafic să nu aibă de suferit.

Pe toate drumurile din judeţ se circulă în condiţii de iarnă, iar carosabilul este acoperit cu zăpadă, aceasta neputând fi eliminată în totalitate. Astfel, este foarte important ca şoferii să circule prudent şi să aibă maşinile echipate cu anvelope de iarnă, mai declară prefectul Florescu.

Ciprian Florescu susţine că autorităţile medicale trebuie să aibă evidenţe clare cu cetățenii care au probleme de sănătate pentru a se interveni cu operativitate. Până în prezent nu au fost urgenţe legate de astfel de cazuri.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, a precizat că pentru drumurile judeţene sunt disponibile 86 de utilaje de deszăpezire pentru cei 800 de kilometri de şosele. Numărul utiajelor va putea fi suplimentat, dacă va fi nevoie, mai dă asigurări Cosmin Popescu.

De asemenea, în stocuri este disponibilă cantitatea de 400 de tone de sare, iar stocul de nisip este de 4.500 de metri cubi. Combustibilul este suficient pentru 10 zile. S-a avut în vedere în principal deszăpezirea drumurilor judeţene de sub munte şi a căii de acces către Spitalul de Pneumoftiziologie de la Dobriţa.

Șoferii care au fost, însă nevoiți să plece la drum în această dimineață s-au arătat nemulțumiți de modul în care s-a intervenit pe șoselele din Gorj.

Având în vedere faptul că după aceste zile cu ninsori, meteorologii au anunțat temperaturi extrem de scăzute, autoritățile le recomandă cetățenilor  să evite pe cât posibil deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.