Cârciumaru, interpelare către ministrul Economiei pentru salvarea UM Sadu

Share dacă ți-a plăcut!

Senatorul PSD Gorj, Florin Cârciumaru l-a interpelat pe ministrul Economiei, Nicolae Bădălău cu privire la situația în care se află Uzina de Armanent de la Sadu.  Parlamentarul a solicitat, printre altele, clarificări în ceea ce privește stadiul în care se află proiectul privind trecerea uzinei de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării Naționale, dar și dacă s-a făcut o analiză a situației economico-financiare a Uzinei Mecanice Sadu .

Nu este pentru prima dată când senatorul social-democrat se preocupă de soarta uzinei, acesta reamintind că în urmă cu aproape un an, le-a atras atenția guvernanților, în special conducerilor Ministerelor Economiei și Apărării Naționale, asupra situației deloc pozitive de la Uzina Mecanică Sadu, care reprezintă o componentă  importantă a industriei de apărare și un producător de marcă apreciat atât pe plan intern, cât și în piețele externe.

Carton “UM Sadu este o filială a Companiei Naționale ROMARM S.A, cu capital integral de stat, pentru care, din păcate, nu au putut fi depistate fondurile necesare investițiilor de către foștii șefi ai ministerului de resort. Datoriile societății depășeau 60 de milioane de lei, la sfârșitul anului 2018.

Pentru a rezista și a face față cerințelor din domeniul producției de muniție, Uzina Mecanică Sadu are nevoie de investiții majore care constau în achiziționarea de mașini automate de ultimă generație. Pentru anul acesta, domnule ministru al Economiei, Nicolae Bădălău, există fonduri disponibile măcar pentru minime lucrări de investiții?”, se arată în interpelarea formulată de senatorul Florin Cârciumaru.

Tot în interpelarea respectivă, parlamentarul solicită ministrului Economiei să clarifice în ce stadiu se află proiectul privind trecerea uzinei de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării Naționale, dar și dacă s-a făcut o analiză a situației economico-financiare a Uzinei Mecanice Sadu .

Carton “În ultima perioadă, datorită cerințelor, compania a crescut capacitatea de producție și, în același timp, a diversificat gama de produse prin includerea unor calibre specifice NATO. Chiar și așa, situația financiară de la UM Sadu nu s-a ameliorat, iar despre trecerea acesteia de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării Naționale nu se mai vorbește nimic. De aceea, cu respect vă întreb, domnule ministru Nicolae Bădălău, la ce stadiu a rămas proiectul acesta”?, se mai arată în acceași interpelare. Cârciumaru atrage atentia că pentru un orășel ca Bumbești Jiu, o eventuală închidere sau restructurare a fabricii de armament ar avea un recul puternic din punct de vedere social și economic.

Uzina Mecanică Sadu deține un număr de aproape 900 de angajați care cu greu fac față activității de producție din cauza slabei salarizări, dar mai ales din cauza utilajelor cu mult învechite, care le pun viața în pericol.

Share dacă ți-a plăcut!
Copyright Protect ! :)