Alertă la mai multe școli din Gorj. Copii bolnavi de scarlatină, printre care și fiica unui medic de familie

Share dacă ți-a plăcut!

Mai multe cazuri de îmbolnăviri cu scarlatină s-au înregistrat în ultimele zile la unitățile de învățământ din județul Gorj. Elevi și preșcolari au ajuns la spital, iar în prezent se află sub tratament de specialitate. Recent, cazuri de scrlatină au fost înregistrate cazuri de scarlatină șa Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. Se pare că printre copiii care au contactat această boală se află și fiica unui medic de familie din oraș a contactat această boală.

De asemenea,  doi elevi de clasa pregătitoare din cadrul Școlii Gimnaziale ”Constantin Săvoiu” au fost internați și  în cazul lor existând suspiciunea de scarlatină. Cei doi sunt colegi de clasă și s-au îmbolnăvit la distanță de doar câteva zile. Și la Grădinița nr. 8 din municipiu au fost depistate două cazuri de acest gen. Doi preșcolari au ajuns la Secția de Boli Infecțioase. Şi la grădiniţa din Peşteana, comuna Bîlteni, a fost identificat un copil cu scarlatină. A fost internat în data de 30 noiembrie şi este încă sub tratament, tot în spital. Totodată, un alt caz s-a înregistrat la Şcoala Gimnazială din comuna Leleşti. Reprezentanții DSP se apală pe mâini de responsabilități în această situație. Deși ar fi trebuit ca toți copiii din colectivitățile cu probleme să fie examinați în mod gratuit, angajații DSP s-au limitat doar la a trimite scrisori părinților cu privire la simptomele scarlatinei și ce au de făcut în cazul în care observă aceste semne la copiii lor.

Potrivit specialiștilor, spre deosebire de varicelă,  rubeolă, rujeolă și oreion, scarlatina – și ea o boală a copilăriei – este cauzată de o bacterie și nu de un virus. Responsabil de apariția ei este streptococul beta-hemolitic de grup A. Pentru scarlatină nu există vaccin.

Microorganismul se răspândește pe cale respiratorie, fie direct, prin picăturile de salivă împrăștiate în aer în timpul vorbirii, strănutului, râsului etc., fie indirect, prin obiecte contaminate (jucării, obiecte de mobilier etc.), ceea ce-l face de neoprit atunci când pătrunde într-o colectivitate de copii.

Boala debutează cu febră, care poate atinge valori de 39-40°C, dureri în gât și vărsături. Copilul e agitat, refuză mâncarea și are dureri puternice la înghițit. Ganglionii locoregionali (cei de sub bărbie și de pe părțile laterale ale gâtului) sunt măriți și dureroși la pipăit. Erupția, cauzată de toxina eritrogenă secretată de streptococ, se instalează după 24-48 de ore de la debut. Aceasta este difuză, stacojie și e punctată de mici bubițe roșii, aspre la pipăit. Este mai intensă pe partea antero-internă a membrelor, la plicele de flexiune și mai ales la plica cotului, unde apare o linie transversală, ușor hemoragică (semnul Pastia). Pe față, bolnavul prezintă paloare în jurul nărilor și gurii, care contrastează cu roșeața pomeților.

Share dacă ți-a plăcut!
Copyright Protect ! :)